ponedeljek, 26. april 2010

2 leti

Jah jah... nikoli nisem tiho, ko rečem da bom...

Danes enkrat popoldne, bosta minili dve leti od kar obstaja ta stran. Sam razmišljam, ampak morda bi bilo fajn zaključit s to zgodbo... sam kej k je moje razmišljanje preveč podobno uni iz Briškule, od Mlakarja ja:
...
Počasi, ma za gvišno staram se,
že dolgo karta več ne mara me.
E, tud sreča ni več tisto, kar je bla.
Kolkokrat pobral sem same liše an puntov neč,
kolkokrat vržt mislu sm že karte preč.

Preklinjam, jočem an stočem,
genjat ne, genjat pa ne znam.
Do čer mam še kej v rokah, jaz igram.
...
celotno besedilo je tukaj, pesem pa tukaj, če je kdo še ne pozna... ma itak, de jo.

Hvala ti, ker se občasno ustaviš tukaj!

V bistvu sem se lih prej spovnla na to, da so prvomajski "prazniki" in da... Ampak, de ne bo stvar izpadla kakor da se sam hvalim s tem (hmm no ja, tu rejs ni namen). Nej izkoristim priložnost in vprašam TEBE po kakšnem komentarju, kritiki... morde objavi, k je ostala najbel u glavi... Pač, de mal poklepetamo, če se komu da...

četrtek, 22. april 2010

Slovo

Včasih se moraš odpovedat kakšni stvari, da ugotoviš kolk ti pomeni. Po malo bolj usmerjenem razmišljanju trenutnega stanja duha in življenja, sem se odločila, da časa preprosto nimam toliko, da bi ga lahko zapravljala še tukaj.

In za zdej se poslavljam od tega prostora... za nekaj časa.

Hehe... odpočite si, ko pridem nazaj, pridem z okrepljenimi močmi :D

nedelja, 18. april 2010

golobčka


Čas je, da golobčka zapustita gnezdo. Ampak, s tem se očitno strinja le en izmed niju...

petek, 16. april 2010

Kolikokrat?

Včasih se je lepo važit...
Ne bom vprašala kje je to, raje: Kolikokrat je bil ta kot že predstavljen v filmu? Če parafraziram: v kolikih filmih ste vogal spodnje hiše lahko videli?
Mi zjutraj namreč ni bilo prav jasno zakaj kopljejo... pa sem se spomnila, da... bodo snemali še en film... Vipava počasi postaja filmsko mesto :D

četrtek, 15. april 2010

Kaj pomeni, če gre močerad navzdol?

Kaj pomeni, če gre močerad navzdol?
Naši predniki so znali super opazovat naravo in v njej videli znake, ki so pokazali kakšno bo vreme. Mi pa ne znamo več pogledat okoli sebe, če to ne vključuje televizije, telefona ali račulnika. A je res? Upam, da ne.

Včeraj sem ga videla- močerada, ki gre po hribu navzdol. Ampak, da sem odgovorila na zgornje vprašanje, sem morala poiskati pomoč.

Torej, obeta se nam lepo vreme :D

sreda, 14. april 2010

Anonimni

A sem že kdaj povedala kolk mi grejo anonimni komentatorji na blogu na živce? Sej mi je vseeno, če si za ime izberete "abc" sam... Anonimni mi je pa rejs lejm no!

ponedeljek, 12. april 2010

1ka

Spletne ankete so postale del vsakdana vsakega, ki se vsaj nekoliko sprehaja po širjavah medmrežja. Morda ste jo nekateri izmed vas tudi kdaj že sami delali. Pri tem ste uporabili eno od orodji. Obstaja jih kar precej (recimo Fluidsurvey, Sweetsurvey, ipd). Sama sem tekom študija uporabljala LimeSurvey in Monkeysurvey. Nobene ne pretirano dosti, priznam.

Tokrat sem pod drobnogled dobila 1ko. Dolgo sem poslušala o tem "naprednem" orodju za izdelavo spletnih anket. Dolgo sem poslušala ljudi, ki stvar razvijajo in bentijo čez njo, kako neuporabna je. Vsi, razen Enega, ta glavnega, ki napak noče videti. Ampak od takrat je preteklo že nekaj vode. Ampak, se je stvar na tem področju kaj spremenila?

Danes sem se, po službeni dolžnosti, lotila izvažanje neke ankete. Če odštejem mojo nezmožnost instantnega navigiranja po strani, je vse kazalo lepo. Ankete sicer nisem sama izdelovala, ampak vprašanja so bila pregledno predstavljena. Urejanje le-teh je tudi (vsaj na prvi pogled) izgledalo dokaj enostavno.

Ker nisem zagledala nobenega gumba/zavihka/česarkoli-že za izvoz podatkov, sem se podala v svet FAQ. Najprej sem zagledala vprašanje: "Zakaj ima stran tako neprivlačen design?" :D Brez heca. No, dobila sem tudi odgovor na svoj problem. Izvoz podatkov je pri zavihku "Vnos." Khmm.. ok. vnos, izvoz. Logično, kaj ni? "Sej nima pomjna."

Odprem zavihek Vnosi, kliknem na link za izvoz. Tukaj mi stran ponudi možnost izvoza v .xsl ali v datoteko za SPSS. Nekako se nisem pretirano začudila ob .xsl končnici (navadno se pri orodjih za izdelavo spletnih anket izvaža v .csv formatu)- poznam idejnega vodjo.

Odločila sem se za .xsl datoteko, saj mi SPSS kljub velikodušni pomoči in trudu še ni uspelo inštalirat na računalnik (ja, bom še enkrat prebrala navodila za inštalacijo). Za vse ostalo pa je kul tudi PSPP. Izvoz je šel skozi čisto lepo. Kot prenašanje datoteke z medmrežja. Super! Že sem začela verjeti, da so 1ko popravili do te mere, da je prijazna končnemu uporabniku.

Jeah... NOT!To mi je bilo jasno nekako takoj po tem, ko sem datoteko odprla. Šele po tem sem na spletni strani še enkrat preverila število enot in spremenljivk, sem zagledala z drobnim tiskom napisano:
Podatkov: Vprašanj: 50 (0), Spremenljivk: 206 (0), Enot: 183, Ustrezno: 128 ()

Ja... iz 50 vprašanj je 1ka uspela narediti 206 spremenljivk. Ok, ne rečem. Nekaj spremenljivk več je normalno. Kam pa bi v nasprotnem primeru spravili metapodatke? Ampak, da je razmerje vprašanje spremenljivke enako 1:4... Khmmm. Priznam, da sem v mislih že obnovila obširno znanje vseh "najlepšejših" besed, ki sem ji poslušala v prejšnji službi. Jih ni malo. Na žalost. Ampak to je že druga tema.

In sedaj že več kot eno uro zrem v ekran, gledam številke in poskušam, RES poskušam ugotovit, kateri stolpci so resni in kateri ne. Poiskala sem si tudi pomoč, pri osebi, ki se je s tem že intenzivno ukvarjala.

Kakšni so bili nasveti in pripombe?
  • jaz sem se cel dan ukvarjala samo z analizo ankete za prakso, ki je imela manj kot 15 vprašanj
  • Raztresena Ana: hm.. pa če imaš vprašanje z več možnimi odgovori je vsak odgovor druga variabla /.../ npr. pri vprašanju 3 /.../ zanj imaš 2 variabli: V3 in V3_t5 /.../ prva pomeni ali je odgovoril ali ne :D
    Kosoblejka: ha?
    RA: 5 očitno pomeni da je odgovoril /.../ medtem ko druga pomeni kaj je odgovoril :D :D :D
    K: in sej se hecaš?
    RA: ne, žal ne
  • RA: imaš 200 spremenljivk in mi ne verjameš? :P
Zadnji argument se mi je zdel preprosto preveč resničen...

Torej, kaj smo se naučili danes? Velikokrat se nam zgodi, da bi radi... no ja, navadno MORAMO neko stvar preveriti z anketo. In kaj je lažjega, kot to, da stavr preverimo s spletno anketo. In takrat se prosim, če se le da, odpovejte uporabi 1ke ali pa vsaj počakajte še kakšno leto, da razvije svoje potenciale. Kdorkoli bo že analiziral podatke vam bo neskončno hvaležen. Ena najbolj nadležnih stvari pri analiziranju podatkov jenamreč čiščenje baze, da ne govorimo o taki bazi.

Meni osebno je recimo zelo všeč LimeSurvey, ki je brezplačen in tudi že preveden v slovenščino. Je pa res, da za uporabo potrebujemo lasten strežnik... ali pa si ga sposodimo pri nekomu drugemu:D Zanj načeloma obstaja tudi dobro gradivo (v slovenščini), vendar se trenutno še pogajamo glede pravic za objavljanje...

oči so se mi kar orosile

Oči so se mi kar orosile, ko sem med pregledovanjem slik s Tajske, ki jih je pofotkala Raztresena Ana, zagledala to:
Takoj sem si zagotovila original, pravice do objave (rahlo obdelano) in dovoljenje, da si jo nastavim za namizje. Ne vem kaj bi hotela več.

Tudi vam želim enako zakon dan :D

petek, 9. april 2010

golobčka

Od zadnje objave se je na področju golobčkov. Vedno bolj sta podobna pravim letečim golobom. Perje raste, postajata siva. Me veseli, da sta si od vseh barv izbrala sivo- tisto, ki mi je od vseh grdih golobjih kombinacij še najbolj všeč. Prou po tati... oh, Piki...
Najbolj zanimiv dogoodek tedna? Slišala, sem, da se zgoraj nekaj dogaja, peruti so udarjale v tram ipd. G.l.a.s.n.o. Ko sem pogledala kaj točno se dogaja, mi kar dolgo ni bilo jasno za kaj točno se gre. Videla sem samo peruti in perje in... sranje, ki je padalo dol... Ampak nič kaj, kar bi mi pomagalo ugotovit za kaj se gre...

Šele po kakšni minuti sem med perjem in perutmi opazila glavi, ki nista hoteli narazen. HUDO! Mama hrani mladičke. Mi je bilo zanimivo, kljub temu, da govorimo o golobih.

Sploh se zadnje čase na področju ptičev tukaj dosti dogaja. Če bi le imela fotoaparat z (boljšim) zoomom, bi vam pokazala kaj opazujem navsezgodaj zjutraj med čajčkanjem, ko skozi okno zrem v breze. Oh kaj vse se dogaja! Bitke za ozemlje so že zdavnaj mimo, ampak še vedno... akcija!:)

sreda, 7. april 2010

300

To je že tristotič, ko vam morim. Tukaj. WAW!

Želim si, da bi vam lahko podala kakšne modre misli, ampak trenutno sem nekako na nivoju vrtca. No vsaj kar se globokih misli tiče.

Bom prepustila, da vas nagovorijo misli in besede drugih. Smisel bloganja je v mreženju, v blogosferi, ki jo ustvariš. Mislim, da sem si dobila z bloganjem tukaj kar nekaj prijateljev. Osnovni pojmi v blogovskem prostoru? Tukaj.

Zadnje čase me recimo še toliko bolj (jah, pisanje diplome end staf) zanima problematika avtorskih pravic. Kako je s tem na spletu/blogih, se je spraševala Hirkani. Debata mi je kar dala misliti. Nekako se že ves čas trudim, da stvari, objavljene na tem blogu, ne bi bile avtorsko delo drugih (v tem primeru navedem vir...so pa tudi izjeme, priznam), če se da iščem slikce s CC licenco. Ampak... je to dovolj? Debata mi je dala misliti!

Nadzor in tehnologija sta lahko strast ali strah. Odvisno za kaj se gre. Ta članek mi je bil tudi kar kul.

Vsi pohajajo, samo jaz ne :( Prijateljica, ki se trenutno potepa po Irski, mi je dala ta link... no že en čas nazaj ga je dala. Všeč so mi nekateri irski pregovori.

O svojih problemih s tehnologijo še nisem kaj dosti govorila? Gotovo se spomnite objave na Gregorjevo? Jah, jaz že vem zakaj se mi je cel dan režalo in skakljalo. Spoznala sem njega. Dala sem mu ime Kjuti. Rečte, da ni lušn! Najbel. Ampak... Saj veste prave ljubezni so vedno nesrečne... Al kako že pravi Lara? XD Jah, ni mi bil usojen. Sem ga bila celo pripravljena it kupit v tujino, ampak... eh, predolga zgoba :D

Da se človek pomiri, reši pred višinsko boleznijo ali pa za vsaj rahel občutek ilegalnosti, si lahko privoščimo eno vrečko Mate de coca. Po pravici povedano. Prvič, ko sem pila kokin čaj... se bom ustavila še preden začnem (k tu bi bla šele doooooolga zgodba). Kokin čaj je zeliščni čaj z okusom po senu, če prav na kratko povzamem. In niti najboljša družba na tem svetu mu ne odvzame nagravžnega okusa. :D Je pa perujski boljši od ekvadorskega :D

Dovolj za danes. Dejte si pogledat linke. Priporočam branje :D

torek, 6. april 2010

Crome II

Minila sta dva meseca. Od kar ga uporabljam. Sprva mi je bil beden, ampak o tem sem že pisala.

Kaj sem dognala v tem času?
:) Ne sej priznam, navadila sem se ga, da ga bi težko nehala uporabljati, AMPAK... ja, vedno je ampak. Še vedno ne paše v os, če gledamo iz stališča oblike in barve. Iz tega stališča mi gre še vedno na živce tudi to, da je označeno besedilo vedno strupene modre barve (niti slišati noče o moji prelepi oranžni) :((

Nekako sem se navadila tudi na zavihke, ki so precej bolj zgoraj in mi nekako lepše izgledajo kot oni v Mozilli. Posebej mi je bilo všeč, ker se je dalo zavihke, ki jih imaš npr. vedno odprte pomanjšati. Ampak ne vem zakaj točno te možnosti ni več... :( že 14 dni ... torej eno dobro stvar so sami izključili...ne vem zakaj. Stvar, ki mi je bila zares, ma rejs zares všeč.

A sem že omenila, da ima probleme z downloadanjem (kašn je sploh slovenski izraz za to?). Manjka mi tisti slavni "open with".

Všeč mi je, kako so brskalnik dali v isto okence kot naslove spletne strani. Kul je tudi, da se ob odpiranju novega zavihka pokaže osem največkrat obiskanih strani. Sicer sem rahlo presenečena nad seznamom (vsake toliko se zamislim nad tem, priznam), ampak ja... je kar fajn :D skoraj ne uporabljam več bližnjic.

Kašna bi bla torej ocena po dveh mesecih? Crome je fajn. Ampak, če bi uporabljala sam ta brskalnik, bi imela v nekaterih stvareh velike probleme. Mal ga bojo še morali dodelat.

nedelja, 4. april 2010

golobčka

Nista ravno piščančka...

Kako se vam zdita? a nista kjut? :P
pravi odgovor je: NOT!!

sobota, 3. april 2010

velika noč

Mal mi fali branje Sv.Pisma predvidevam, ker ta post ni bil lih ta prav post. 40 dni ukvarjanja same s sabo na vseh ne pravih področjih. Ok, to je mimo. V sredo sem se nekako zavedla, da... ojej, TO nedeljo je pa velika noč. Kar prišla je, brez da bi se kakorkoli na njo pripravila. Na žalost je bilo premalo časa tudi za pripravo na kakšno bolj konkretno spoved. Ampak spoved je bila. Kratka, ni pa bila brezvezna. O ne!

Čisto po ... išče se pravi pridevnik ... sem pristala pri veliki noči, ki se giblje okoli pirhov, kuhane pršute, hrena, potice... Ok, ta družinska tradicija peke potice je - še dobro - ostala. :D Cela družina se zbere v majhni kuhinji in potem se začne. Razbijajo se jajca, mesi se testo, melje se orehe, dela se filo, zviva potico, pomiva se posodo... timsko delo.

A sem že omenla pirhe? Letos sva oba ta večja otroka. Vsak s svojim pirhom - en je večji, maxi, drugi je mini. Oba sta Kinder... DDDD!!!! Tako kot otroci. Kot mi, ko smo bili še otroci :D Joj, koliko različnih pirhov smo kot otroci imeli, prav tekmovali smo kdo bo imel boljšega, lepšega, večjega. Seveda je bila po žegnu pomembna samo še igračka (kakšna je bila letos raj ne pokažem;)).
In ja. Letos prav ... ne vem kako ... ugotavljam, da bom doživetje letošnje velike noči preložila na drugo leto. Na žalost. Tudi ogled filma Kristusov pasjon ni pomagal. Dvomim, da bo današnja vigilija. Morda pa le...

Ampak, upanje umre zadnje. To vsi vemo. Morda pa tudi te praznike spet ulovim za rep in se zavem česa se zares spominjamo.

Mi pa vseeno ne gre iz glave ena pesem, predvsem druga kitica:
...
I question why you chose to die
When you knew your truth I would deny
You look at me
The tears begin to fall
And all in all faith is blind
But I fail time after time
Daily in my sin I take your life
...
12 Stones, Broken

In res ne vem, ali je imel prav, da je prenašal vse to... vse trpljenje... ker, no ne bom rekla za vse... ampak... zadnja vrstica kitice zame še predobro drži. Spet... na žalost.
-----------------------------------------------------------------------
No pa je... v meni se je kljub vsemu nekaj prebudilo. Obred prižiganja luči... :) en žarek je oplazil tudi mene in malo sem spregledala. Druga stvar, ki je letos ne bom pozabila: Aleluja!
Vzklik veselja, ki ga ponovno slišiš po celem postu... :) Pride do duha in duše, ga nežno poboža, potem pa... potem pa ga oba v en glas še sama zakričita.

Aleluja!

Vesele praznike vsem
predvsem pa... naj bodo zares doživeti. ;)

četrtek, 1. april 2010

torta de cuy

Dovolj je bilo hecov na račun torte de cuy, torte iz morskega prašička. Čas je bil za akcijo.

Rosjtno dnevno presenečenje mora biti ... zapomnljivo. Priprava v skromni študentski sobici se je je trajala nekako tri ure (?) po nekako takem zaporedju:

kuhan spštan krompir s čilijem, oljem, soljo in limoninim sokomsesekljano (jah no...) čebulo, olivami in siromkuhanim in scefranim piščancem (seseklat se nam ga ni dalo...)
sestavljanje v plasti: krompir; piščanec, čebula, olive, majoneza; krompir...oblikovanje pod pretvezo navadne torte...
A zgleda približno kot navadna torta? Vem, da sta se obdarjenki že veselili sladkega presenečenja (hihihihihi...). Po odkritju, da temu ni tako, je bila ena najbolj vesela, druga pa malo manj... ampak torta de cuy je bila kar fina... čeprav ni imela cuya :D

Pri pripravi so se "kuharske mojstrice" so se med pripravo navdihovale nad slednjim receptom... ki pa mu niso dobesedno sledile (tudi zaradi jezika in okoliščin, za katere je napisan).

Pa dober tek, če se boste v preiskusili v pripravi ;)