nedelja, 15. marec 2009

svoboda

Se spomnite vseh tistih butastih ideoloških sanj američanov o svobodni državi? Ste se jim tudi vi kdaj režali, ker so v to zares verjeli? Hkrati pa ste verjeli, da se v eno taki majhni državici, človek sicer komaj obrne, vendar je gotovo bolj svoboden od njih?

Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.

- Benjamin Franklin

Zgornja misel mi je padla na pamet, takoj, ko sem začela brati ta članek. Ja, po novem ima država vso legitimno pravico pregledat kaj počnejo njeni prebivalci na internet, predtem pa že v telefoniji (česar do sedaj - na mojo srečo nisem vedela).

A še koga na tem svetu moti in se mu/ji hkrati zdi zelo strašljivo, da lahko kdorkoli v nedojemljivo hitrem času pride do podatka kaj ste po internetu brskali v torek ob 14.03? Ja - s trajnim shranjevanjem se začne tudi pojavljanje podatkov na internetu - pa čeprav prek varnih povezav.

Nimam česa skrivat. Res ne. Internet uporabljam v večini za čekiranje e-pošte, blogov, pisanje bloga in občasno iskanje člankov za fax... ampak pismo - zakaj že bi lahko en butast policaj (oprosti A*, te izzvzamem) lahko kadarkoli prišel do podatkov komu sem kdaj poslala kakšen mail?

Ta novica v povezavi s petkovim predavanjem... ja, razmišljam zakaj študiram kar študiram - če bi si izbrala študij, ki ne bi vključeval računalnika, bi bila najbrž v manjši meri tehnofob.