torek, 29. april 2008

čebelica leti z neba...


leti, vse nižje,
vse nižje in vse bližje
čebelica leti z neba...

No sej vsi poznate to pesm od Otona Župančiča - sej je nje?

V bistvu je zanimiva zgodba okol tega naslova ali zakaj danes pišem o čebelicah.
gre pa takole:

že štiri dni sem ločena od svoje Hruške. Skrbi me, če jo je od takrat obiskala še kakšna čebelica, saj sm ravno gledala film, v katerem so se čebele odločile štrajkt.

oh, boga moja Hruška... morda sploh ne bo mejla jagod!
TRAGEDIJA vam povem!

:)

no no, zdej pa h resnim stvarem. Ja, ravnokar sm si pogledala Da bi muvi.

Že na samem začetku sem bila zgrožena nad kulturo čebel kot jo predstavljajo v filmu.

Živijo v velikih družinskih stanovanjih - kar je že samo po sebi ironično, glede na to, da ima pri prav vseh čebelah v resničnem življenju prste vmes en Trot in ena Kraljica. No, vsaj tako jo kliče na začetku. Ko njun odnos napreduje, se stvar spremeni. Kraljica postane le še ... no ne vem kako jo kliče :$ On pa postane le še "ta trot (neumen!)", dokler se prej še Kraljica ne odloči, da ga bo izselila iz hiše, pardon panja.

Ampak, prej al slej pride njena hči u puberteto. Le- ta potem reče materi: "Stara al jst al ti - obe ne morva bit tuki" in Mami ne ostane druzga, ku da se za (neumnim) trotom izseli še sama.

Strokovno se temu reče rojiti... zakaj? pojma nimm, morda zato, k se mamine najstarejše prjatlce skupej z njo spuntajo in naredijo "roj čebel". No, ampak o tem so nas učili v šoli. Učili so nas tudi, da so čebele zelo pridne živali.

Glavni junak filma je ugotovil, da je njihova družba še preveč perfektna. No, ne vem če se je motil v tem, toda svojim "staršem" je razlagal tudi, kako naredijo dve žlici meda letno... Ma to informacijo si je naroe zapomnu, alpa tudi ne. Njihov šolski sistem je namreč dosti bolj učinkovit. Za izobraževanje namreč namenijo točno 9 dni. Mislim, da sm izračunala pravilno. 3 dni osnovne šole, 3 dni srednje šole in 3 dni faxa. Pa če to ni učinkovito šolstvo! Zakaj je naše boljše? Ker čebele nimajo počitnic. :)

No ne bom vas naučila preveč novih stvari o filmu. Ima pač nekaj dobrih in nekaj slabih stvari, kot vedno. Da jih boste vedeli, si boste film morali ogledati sami. Priporočam pa tudi linke, ker so/naj bi bili poučni. Lahko vam samo poanto filma v parih točkah:
  • čebele morajo celo življenje delati na istem delovnem mestu - ena čebelica z moškim imenom, se s tem ne strinja,
  • ljudje čebelam kradejo med,
  • ko ljudje dobijo sodno prepoved za odvzemanje medu čebelam, te ostanejo brez dela,
  • ker čebele ne nabirajo več cvetnega prahu, se rože ne oplojujejo več, na hitro poginejo,
  • čebele rešiteljice potrosijo umrle cvetove s cvetnim prahom in te kar naenkrat oživijo.


No za konec le še to (naj bi bil vic):

Koliko kock sladkorja ti dam v kavo?
Samo tri - trudim se, da ne bi uporabljal konkurence. (odvrne čebelica)