sreda, 31. december 2008

Ekskjuzmi uaj?

to je vzdevek enga tipa iz Feza... ne bo ga lahko pozabit. Ampak ne zato, ker bi bil povsem nenavaden Maročan - bi po prijaznosti in lepoti premagal že tako zelo visoko povprečje... ne. Fant se je za razliko od drugih odločil, da hoče evropejskim turistom pokazati nekoliko globine (ki jo Maročani navadno ne premorejo ... ampak o tem je že bilo pisano).

Kako globok je, pa je pokazal s tem, da je na vsako vprašanje (ali trditev) odgovoril z "ekskjuzmi uaj!" in to na najbolj nemogoč in tečen način ... in predvsem na vsaki dve minuti. Vse kar ga je reševalo, da sva se od njegove globoke družbe zares poslovili šele po ene petih urah družbovanja je bila večerja (ob štirih zjutraj- kot je navada med ramadanom) in njegov prijatelj "aj lv maj mam" ta je bil neskončno bolj prijazen, pa še njegova hiša je bila. :) Ampak celo pot do hiše kjer smo spale, sva se pogovarjale samo v "ekskjuzmi uaj" in še vedno se to pogosto zgodi.

Tudi ti, si se najbrž že vprašal/a UAJ zdej o tem. Gre se za neko vprašanje, ki mi hodi po glavi že kar dolgo in sicer - v čem je fora praznovanja novega leta. Tan!a recimo pravi, da je za se ga preprosto napit ko krava. Drugod sem prebrala, da smo si ljudje to izmislili iz neznanega razloga in zdej pač zganjamo cirkus okrog tega. Nekje daleč v glavi se (morda zelo napačno) spominjam, da je praznovanje novega leta pri rimljanih dejansko imelo pomen, sam ne spomnim se več kakšnega :D.

Res pa je, da je novo leto praznik (če ga tako šteješ), ki dokazuje čredni nagon. Vsi se nekam odpravljajo. Najpomembnejše je KJE in S KOM si na najdaljšo noč v letu. (Zase lahko z gotovostjo trdim, da je bila najdaljša noč v letu tista v Essaouiri, ko zaradi opeklin nisem mogla spat (so bli sicer še drugi dejavniki, ampak...)). Pomembno je, da nisi doma, če pa že si, moraš imeti žur. Ker je od tega odvisno celo tvoje naslednje leto? Ker je to res tisti začetek nečesa novega? Zakaj bi se ga potem hotela napit in zjutraj vsa mačkasta ugotavljat kaj se je sploh dogajalo?

Eh, priznam, tako kot vsem tudi meni praznik narekuje da bom okrog polnoči delala nekaj nenavadnega. Res bo - spat bom šla! Ker ne razumem zakaj bi praznovala in če bi že morala praznovati začetek - zakaj zdaj? na sredi šolskega leta?

Vsem, ki vam današnji praznik kaj pomeni - srečkoti! :P