ponedeljek, 16. februar 2009

tipkovnica

Ta del ste gotovo že slišali. Slovenci si v kratkem lahko obetamo novo tipkovnico. Novico sem pred dnevi izvedela tukaj, potem pa se je seveda pojavila tudi na SloTechu, kjer je debata kar burna.

Na začetku me je stvar spomnila na Roza tipkovnico o kateri sem že pisala (na koncu prispevka). Zdej pa bolj ko berem debato na SloTechu bolj se mi dozdeva, da gre le še za eno stvar več, ki nas Slovence kjub vsemu zelo teži in to je dejstvo, da ne maramo sprememb. Spremenili so namreč postavitev nekaterih znakov (kar lahko vidite s spodnje slikce, ki je objavljena na SloTechu v novici).


Najprej se je to pokazalo z prihodom Viste. In ja- mnogi mi bodo ugovarjali, da je vista itak zanič al kaj jst vem kej. Ne vem. To poslušam koneckoncev tudi o Ubuntuju, ki ga trenutno rabim (in mi še vedno lepo in zvesto služi). Kasneje ugotoviš, da ti solijo pamet o stvareh, ki jih ne uporabljajo - in o takih stvareh znamo zmeraj največ povedati.

Druga problem so prevodi glavnih tipk. Med debato, se predlagajo mnogo boljše rešitve prevodov. Ampak ne bom vam solila pameti.

Je pa še nekoliko tehničnejši :) vidik, na katerega še nisem zares našla odgovora. Nalepke na tipkovnici so lahko take ali drugačne, važno je kako to sprejme računalnik, natančneje gre (najbrž) za OS.

Gotovo zelo pozdravljam idejo poslovenjanja tipkovnice. Gotovo pa bi bilo treba še nekoliko premisliti o vsem skupaj. Stvar dejansko izgleda, kot da so za predlog porabili dve urci in nič več. Namreč če že spreminjamo postavitev znakov na nji - v redu - ampak naredimo to res kvalitetno. Tako kot pri vsaki stvari se vprašajmo kdo v največji meri potrebuje raučunalnike in katere znake najpogosteje uporabljamo.

Zakaj bi konec koncev sploh morali ostati pri QWERTZ/Y tipkovnici, če se je že zdavnaj pokazalo, da je popolnoma neprimerna za angleški, kaj šele za slovenski jezik.. Snovalci nove postavitve se bi lahko nekoliko zgledovali po gospodu Dvoraku (gospod je namreč dosti časa posvetil analizam za najboljšo razporeditev znaov na tipkovnici) in spravili na svet eno res dobro postavitev znakov na tipkovnici, ki bi bila prilagojena slovenskemu jeziku. V vsakem primeru se bomo morali navadit na novo postavitev. Naj se vsi, vključno s tajnicami, navajamo na nekaj dobrega (hkrati pa morda še v javnem sektorju preskočimo na odprtokodno programovje, kjer je to pač mogoče) :D