nedelja, 9. avgust 2009

avtocesta

Že dolgo časa, najbrž še iz časov osnovne šole, se spomnim kako se je govorilo o avtocesti od Postojne do Vipave. Počasi se je nehalo govoriti, začeli so celo z deli. Počasi pravijo, da se bodo dela zaključila in čez kakšen teden (napovedali so sicer že 13.8.) tudi popeljali po tem odseku.

Ampak domačini smo... no vsaj nekateri... še vedno kar skeptični do "novih rbrnic." Zakaj? Jah...
najprej ker smo Slovenci kjlub vsemu zelo nezaupljivi ljudje.

Drugi razlogi pa so... no številni (ampak nikakor ne pravim, da so vsi resnični...). Od tega, da stebri viaduktov niso zgrajeni na trdnih ampak zelo... brečastih tleh, do tega da imanov odsek cela dva pasova v obe smeri, kljub temu da gre za kar konkreten klanec, v primeru nesreče pa... no raj ne pomislimo na to. Po mojem mnenju manjkajo tudi zaščite za burjo (jah... tle orkanska burja pač ne piha zgolj s 30 km/h), pa nekak izhod v sili za tovornjake na vrhu klanca, kot pred Črno kalskim viaduktom)....in še in še.

Najbolj od vsega pa nas, vse, ki živimo blizu in bi ta odsek lahko uporabljali, moti dejstvo da se otvoritev novega odseka prestavlja... ko se je začelo govoriti, da o zaprt izvod Nanos, je bilo slišati še pa še datumov. Pred enim tednom je bilo slišati sredino meseca julija, nato konec julija, začetek avgusta... zaenkrat smo pri sredini avgusta. To so le datumi zadnjih mesecev, pred tem so se slišala tudi poletje 2007, pomlad ali jesen 2008. Domačini se včasih, na pol zares, napol za hec zato še vedno sprašujemo: "Katerega leta?"