četrtek, 27. maj 2010

Smrkastično

Ta teden me okolica nenehno opozarja kako hitro mineva čas. Eden od znakov je definitivno tudi ta:

Tukaj je, kot sem obljubila. A veš kolk stari so že?

Prvič so bili Smrkci objavljeni daljnega leta 1958 v nekem časniku na Belgijskem, takrat so še tekoče govorili francosko. :D No sej bo kmalu 30 let odkar so jih američani nardili slavne z risankami. Aja ne... Ata smrk je baje star samo 542 let. Poglejte si to, če mi ne verjamete.

Nikakor ne dobim linka s slovenskimi imeni:
  • Ata smrk - uni ta glavni smrk, ki je za razliko od drugih oblečen v rdeče hlače in kapo. Nedvomni vodja skupine, po poklicu znanstvenik, tako da ga pogosto vidite z epruvetami ipd.
  • Smrketa - tista ta lepa, dolgo časa edina ženska predstavnica. Se je ne spomnite? Pa to je una, z blond lasmi.:)
  • Grebač - uni ku peče in vse poje - ma une stvaritve, ki jih dela so njami njam. Navadno ima v roki polovico torte, ki v parih sekundah povsem izgine.
  • Glavca - a ga je treba posebej predstavlat... sam sebi se zdi najpametnejši. Drugi imajo o njem enotno mnenje - vsem gre na živce. Enkrat celo prevzame oblast, ko Ata Smrka ni. Izkaže se, da nima praktične žilice za vodenje skupnosti :) Njegov zaščitni znak so očala.
  • Zmrda - "Sovražim smrkce!" alpa smrkce zamenjajte s poljubno besedo, najraje samostalnikom ali glagolom in voila... imate novo izjavo, ki je tako značilna za Zmrdo. Če ga ne prepoznate - to je tisti, ki vedno, brez heca, VEDNO grdo gleda. In lih zato mi je zabaven. Ku itak ima vse najrajši in vse nardi, sam pritoževat se mora. :)
  • Vicko - "Glej, darilo imam zate" "O Vicko, kako lepo" BUMF! V eni epizodi pa se mu zgodi, da Smrkce pretirano zafrkava s temi darili in mu vrnejo, on pa jih hoče opozoriti red Gargamelom - ker jih je prej preveč zafrkaval mu itak niso verjeli. Ampak nič bat, vse se je dobro izšlo. Je pa pogumen in na čase spominja na Magajverja alpa Čaka Norisa - darilo potegne od nikoder in si ga upa podarit tudi Gargamelu,
  • Bistri - od vedno in povsod je namenjen Smrketi. Čeprav ne vem zakaj. In čustev si tudi nikoli ne izpovesta. Brezveze! Aja, je pa kao mišičnjak in na čase je zabaven. To je tisti s tatujem. V novem prevodu se baje imenuje Marinec (buuuu ta novmu prevodu).
  • Klada - tisti s svinčnikom za ušesom...Tisti, ki vedno popravlja in popravi stvari (nene, ni v smislu A je to)

Kako so že ostali? Uni ku sam spi (je morda Lenko?), pa tisti, k poje, pa kmetovalec (ok, nega ni tok dosti), pa oni, ki si zelo dobro misli o sebi (Lepi morda?)...

Ok, kdo ne pozna Azraela in Gargamela z njegovim: "Dobil vas bom, pa če potem takoj umrem!" in čarovnica...ja una, k se spremeni v smrkca brez repka.

Če mi kdo lahko empirično (to pomeni s pomočjo gledanja smrkastičnih risank) ugotovi kako veliki so Smrkci in seveda to primerno utemelji s slikovnim materialom... bo rešil en problem, ki me teži že par let: KAKO VELIKI SO SMRKCI?