četrtek, 7. avgust 2008

Prva poizvedovanja

Prva poizvedovanja niso prinesla pričakovanega oddiha. Ja, forumi backpackerjev so pač realni - saj kneckoncev tudi pričakujemo da so.

Podatke pobiram po tem forumu

PREVOZ
- Nador - Fes (200 km) 7 EUR
- Fes - Marakech (400 km) 10 EUR
CTM(15 EUR)
Ren-a-car naju ne zanima, pa tudi pravijo, da je bolje uporabljati javni/zasebni prevoz
Prav tako naj bi bila vožnja z avtobusi pestra - od natrpanih avtobusov, kombi-taxijev, pa do voznikov, ki se gredo divje vožnje, ki so prehude še za holivudske akcijske filme.

PREHRANA
"Super in poceni so tudi sladice. Men zelo vseč, zelo raznovrstne, sladke, stanejo pa 1 ali 2 Dh (25 - 50 SIT)"
No, to so še stare info - kot vidite po valuti, ampak vseeno kar obetavne :) Po drugih informantih, ki so bili v Maroku v mesecu juliju je potrebno najbolj paziti na vodo - ja, voda je pomembna dobrina. In vedno naj bi se pila le ustekleničena (Evropejci smo pač že preveč razvajeni kar se tega tiče in hitro nasrkamo). Paziti bova torej morale, da je plastenka res zapečatena in - kar nama najbrž ne bo delalo večjih problemov - voda tudi ustekleničena naj ne bi stala več dni, potem ko je odprta... sej pravim, s tem delom ne bova imeli problemov :P
Ko sem že pri pijači. Kot izgleda bova veliko porbili na pivi - saj naj bi v nočnih lokalih malo pivo prodajali za starih 2000sit. :P ja, zarad pive bova obubožali :D not!

"Definitivno je potrebno poskusiti metin čaj. Bolj je zanikrn lokal boljši čaj boste popili." tudi meto bova torej poskusili :)

Poskusiti bo gotovo treba "Tajin s piščancem,krompirjem, korenjem in olivami tajin, kuskus, harrire, kefto, omelte, solate, maroške juhe". To vsi nekaj omenjajo - torej bo že potrebno poskusit. Zato sva si- za razliko od lani - letos zadale en topel obrok na dan - brez heca! (Lani - v Bretaniji sva bili najbližje toplemu obroku s kebabom in palačinko za 7€... ja to je vse kar je bilo toplega v 3 tednih). No pa še to... baje ne potrebujemo pribora - je se kar z rokami... :) jupi - ena stvar manj za katero bo treba skrbeti na letališču. :)

PRENOČIŠČA
S prenočišči baje ni take panike- ne splača se iskati hostlov, ker so tudi zasebniki in hoteli ugodni. Če se cene niso pretirano zvišale, lahko pričakujeva spanje za "100 dirhamov = 10 EUR na sobo za dva". Kar je mučo ugodno za vsakega, ki potuje na budget (čimmanj denarja za čiveč dogodivščin).

Kot kaže je ustaljena praksa plačevanje tušev posebej - tega definitivno ne smeva spustiti iz glave. Spanje pa je prav tako mogoče tudi na terasah hotelov - kar je najcenejša varjanta... zvezde...in romantika... morda bova to raje spustili :P

Seveda, pa je tudi tukaj potrebno paziti - obstajajo tudi preveč poceni hoteli, ki ne ponujajo skoraj ničesar, higijena pa je pod dnesom... torej... učili se bova iz napak :)


OPOZORILA
Ali česa ne smeva pozabiti?

  • Kupljena voda mora biti zares zaprta - domačini baje prodajajo odprte plastenke z vodo iz pipe->problemi.
  • S seboj je očitno zelo priporočeno imeti zdravila za uravnavanje prebanih motenj in driske.
  • Za varnost na ulicah skrbi tako policija in vojska, tako da se človek počuti kar najbolj varno.
  • BARANTANJE in še enkrat BARANTANJE. Neka najina prijateljica, ki je bila tam pred mesecom ali svema pravi, da so ljudje dejansko užaljeni če ne barantaš. Poleg tega pa je izklicna cena prenapihnjena. Končna cena naj bi bila prbl. tretjina začetne... to se bo potrebno še naučit. Baranta pa se baje povsod- hotel, avtobus, tržnica... povsod!
Gotovo sem še kaj pozabila, brskala sem namreč pred tremi dnevi, potem pa si nisem vzela več časa. Pa saj ga je še dovolj. Trenutno je največja skrb pridobivanje kondicije. Ja, za take počitnice rabi človek čimveč kondicije, še posebej, če je v planu tudi kak dan za hiking (po domače hojo po hribih) -> ja, v Maroku majo hude hribe in baje so kar lahko dostopni :)

Bodi dovolj za danes. Posredovala sem skoraj vse kar vem, tako da...