nedelja, 31. avgust 2008

Maroska gostoljubnost

Nihce naju se ni ugrabil in kar ne kaze da naju kdo bo, ztu kar ustavte priprave n festo, k vem de ze potekajo :p

So nam pa ze vsi povedali, da so v Sloveniji lepa deklata, vcasih tudi gazele.... nobedn se ni omenjal kamel :(

Ok, zdej pa k naslovu.
V tehdveh dneh sva ze dobili priblizen vtis kako poteka zivljenje trgovcev v soukih v medini Marakesa- gre za pripovedovanje povezano s opazovanjm med obiskom nasih shop prijateljev.

Torej vstanejo nekako ob desetih in se odpravijo do trgovine. Ali jo dejansko oni odprejo ne vem. Ampak nato vecino casa do devetih zvecer prezivijo nekje v blizini trgovine. Med temi deckotmi ki prodajajo vladajo zanimivi odnosi. Mislm sej niso nec tazga. Ful so kolegialni. Vsakic ko sva prisli na obisk, sva dobili postrazen metin caj. Itak naju ni ze cakal, ampak ga je sel vedno nekdo iskat. Najin gostitelj je preprosto prosil nekoga od okoliskih trgovcev in... cez nekaj casa se je znasel caj na mizi.

Okoli caja se odvije pravi mali obred, ki veliko pove o tem kako radi te imajo. Stvar je v bistvu zelo preprosta- bolj kot je caj sladek, bolj si dobrodosel in bolj si jim pri srcu.

NOT!

Sej najbrz ste ze vsi slisali, da je v Maroku popularen metin caj, berberski whiskey. No, ce ste ravno pomislili na zeliscni caj, ki ga dobite v filter vrecki, pozabte vso stvar!
Caj je zelo mocen, v vodo so je namocene kar pecej zeli. Skrivnost oziroma izkazovanje prijateljstva jpa se pokaze v visini s katere se caj toci->kok pejne nastane pri natakanju.

Je pa rejs, da je caj brez cukra zelo trpkega okusa, ampak naravnost cudezno odzeja. Me sva ga najprej pile brez sladkorja, nato pa je bil vedno bolj sladek- torej naju imajo ze bolj radi :p

Drgac pa sva se vceraj zgubile sam dopoldne veckrat kot lani v Franci vse skupaj. Najprej sva se iskali okoli kraljeve palace-kralj je baje tuki, ma zaenkrat se se kar ni nec oglasu... baraba
nadaljevali sva z iskanjem prekrasnih vrtov, na poti naju je popolnoma nepripravljene dobil napis:
43°

Ceprav se nisva ravno strinjali, sva priznali, da je res vroce...no vsaj jst? Marjeta je rekla de niti ni tok... Park; ki sva ga po ene uri in pol iskanja koncno nasli je bil res lep in vreden vsega zgubljanja v pripeki. Definitivno pa je morala slediti tudi nujna nagrada-mkflari, moj prvi (in ze sem navdusena).

Nato pa sva sli obiskat se najina shop prijatelja... in se RESZ KONKRETNO zgubuli, nakar sva obe cist navduseno odkrili, da greva mim enega smrdljvega trrga, kjer prodajajo zelznjavo. to je bilo najino odresenje! Vedeli sva kje sva in koncno dobili tudi trgovini. Ocitno pa je edn ze obupal nad nami. "Moj" pa je se kar ustrajal in naju bil res vesel. Smo se mejli prou super, ce odstejes kaco, v skatli. sej je bla umetna, ma koga briga...

Danes zaradi zuranja vec pocivava, vseeno pa sva videli kar nekaj. Pocasi si greva poiskat prevoze za naprej, potem pa se pac ne bova vec oglasili kaksen teden. V ramadanu so namrec vse take reci zaprte, upava, da bo v Fezu kej boljse in se bova lahko oglasili.

Ma kej se hecate! Tega rejs ne bi smeli verjet.


Aja, gotovo vas zanima kako je kaj z mistrom Maroka?
naju tudi :p