sreda, 13. avgust 2008

znova o Maroku

O literaturi sem že veliko povedala, bolj malo pa o najinih željah...
še slikca (link, do originalnega naslova):



Pred Marjetinim odhodom, sva se uspeli dogovoriti za nekaj glavnih stvari:
  • ker greva "na morje" si bova vzeli nekaj dni tudi za poležavanje po plaži - pogajanja so padla na 4 dni (2 dni več kot lani). Ampak ne zapored.
  • planinarjenje. Ja, mal bi šle tudi v hribe - v načrtu je Jbel Toubkal, vendar se stvar še lahko spremeni - zaradi priprave prtljage (pomeni namreč dodatno opremo v nahrbtniku, ki bo že tako PREpoln in PREtežek) in trenutnega vremena in načrtov.
Poleg tega veljajo najbrž tudi še vse ostale stvari, ki so veljale že ob lanskem potepanju - hoja nama ne bo prišparana (lansko povprečje je bilo 8km/dan, se mi zdi - morde tudi več). Na žalost- ali srečo, so hoteli v Maroku, bojda, poceni in zato ne bova vsak večer hodile v Lajf (šotor :P).

Kakšna bo točno pot se dogovoriva, ko pride Marjeta nazaj - v grobem, spremembe so pač... pričakovane non-stop :)

Še nakaj splošnih stvari: Letiva v Marakeš 28.8. in se vračava iz Feza 18.9.
gre za torej tri tedne, čeprav lahko prvi in zadnji dan odštejemo.

Pot naju bo - po mojih predvidevanjih peljala iz Marakeša proti hribom, nato pa obali in ob obali do Feza...tako nekako si predstavljam.. ampak sej pravim, se bomo še zmenle... lepo bi blu videt tudi puščavo - prvič v življenju in arhitekturo tam... (ja nora sm na zanimive stavbe).

Kaj vse je fajn videt/obiskat v Maroku?
  • puščavo (kamele so baje zgolj turističen prikaz zahodnih predstav) in utrdbe, ter druge stavbe in šotore :)
  • hamman - koališča - če ne iz drugega razloga, ker vsi hoteli nimajo tušev. :) Poleg tega naj bi bil to primeren način za doživljanje njihove kulture in spoznavanje novih ljudi (poleg avtobusov)
  • medine - stara mestna jedra (še posebej Marakeš, Fez, Maknes in Chefchaouen)
  • tržnice in barantanje
  • raznoliko arhitekturo:mošeje (no, za nekristjane so nedovoljene :( ), minarete, medrese, maraboute, mausoleje; mestna obzidja in stolpe, vrata, kasbah (slika spoda), trgi, quisarie, funduqse, ksare, pa tudi navadne mestne hiše so carske ->to lahko potrdim zarad obiska Cordobe...uglavnem robe je itak dosti, ker je kultura preprosto DRUGAČNA :D

Govorim o tem (kasbah):


kej praviš, Marjeta?(in vsi ostali)