ponedeljek, 9. avgust 2010

ena o svobodi

Bolj ko berem komentarje pri tem članku, pa ko preberem tega, mi v bistvu ni jasna le ena stvar...

Zakaj je ženska svobodna, če je bolj slečena kot oblečena, če pa hoče svoje obline zakriti, je pa to nesvobodno?

Ne gre se za burke gor in dol... ampak nesmiselno racionaliziranje in podajanje razlogov proti čemerkoli... v eno smer gre, v drugo pa ne? A ni svoboda ravno to, da se lahko odločimo tako ali drugače? A ni svoboda ravno temelj zahodne kulture? Torej je dovoljeno vse? Al ni dovoljeno nič? Dovoljeno je imeti na sebi 4 dm² blaga, ni pa dovoljeno imet 8m²?

Morda pa je burka le skrito hrepenenje vsake zahodne ženske po tem, da se ji ne bi bilo potrebno vsako sekundo sekirat za videz in vsak dan bolj sleči, ne glede na letni čas... ker v nasprotnem primeru mi ni prav jasno zakaj je ta tema zadnje čase tako popularna. Gotovo ni zaradi ogromnega števila muslimanov v Evropi, k guess what - so bili tudi pred tremi leti, pa ni bilo tok govora o tem!

Ne pravim, da je ok, ne pravim da ni. Pravim sam, da morajo bit razlogi za nesprejemanje tuje kulture v našem prostoru, kjer se tako trudimo, da (nacionalne) kulture ne bi imeli (sori, sekularizacija je zame del tega nesprejemanja svoje lastne kulture), nekoliko drugačni, morda malo bolj domiselni, (z obžalovanjem ugotavljam, da ne bodo nikoli) celo inteligentni?

A nismo sedaj spet pri tem. Kako se znamo podzavestno prilagodit in drugim dovolit prinašanje svoje kulture... zato, da se lahko potem jezimo nad tem?

Ne podredit, ne nadredit. Dejmo tuje najprej spoznat, šele potem popljuvat, če je kaj treba. Predvsem pa se učit!

Ne pa utemeljevat stvari tako kot požigalec (?): Kaj ti bo kolo, če imaš nahrbtnik. (al kako že gre?)