ponedeljek, 16. junij 2008

klwna

Se ti zdijo zgoraj napisane črke neizgovorljiva celota?
Ne se sekirat, to pomeni le to da ne prihajaš iz Vipavske doline ali okolice. Poslovenjena verzija besede je "kolona" (Wikipedija jo je prevedla celo kot kalun, kaluna), ampak moram priznat, da nam vsem zveni jako tuje, zato se bom omejila na uporabo "prave" besede.

Kaj to pomeni?
Beseda namreč nima enega samega pomena. In najbrž je težko dobiti razlago vsaj za drugo varianto. Pa pojdimo po vrsti in prosim ne me prijet za besedo, če sm se kje preveč narobe izrazila, lahko pa seveda komentirate.

Klwna ali tudi prtwn je arhitekturna oblika, ki se nahaja v večini starejših hiš po Primorskem, predvsem Krasu. Gre za nekakšen obok, ki služi za vrata, ki zapirajo pot na brjač (dvorišče).
Zelo rada bi pokazala tudi kakšno primerno fotografijo, vendar je ne uspem poiskati. :( Morda jo naslednjič kakšno pofotkam, ko bom spet doma.

Drugi pomen naslovljene besede, je za mnoge veliko bolj vznemerljiv - gre namreč za še eno Primorsko posebnost žura ali zakaj mladci vedno z veseljem rečejo:
"Gremo na klwno"
Za njih je klwna sinonim za brezplačno pijačo in jedačo, ki teče v potokih in veliko veselja že davno pred večerom.
No, da začnemo zgodbo:

Klwna je žur, ki ga priredita tako ženin kot nevesta. Po stari navadi (no, o tem koliko je zarest stara lahko več povedo naši starši) se klwna naredi en večer pred poroko - torej na petek. Gre za veselico, ki jo družina mladoporočencev naredi za vso vas. Tako se ves kraj veseli na te lepi trenutek.

Priprave na klwno se začnejo tako, da se mladi lejdih fantje (fraj ali tudi neporočeni) odpravijo po smrečevje za dejansko klwno.

Hmmm, pa sem se zapletla že prej kot sem mislila. Torej, pri pojmu ki ga opisuje gre za dve stvari, u bistvu. Najprej gre za žur in obrede ki spadajo zravn - med njimi tudi delanje klwne in kupovanje neveste... no u drugem primeru gre za ... hmmm... dva mlaja, ki sta povezana z tablo na kateri piše nekaj v smislu "Ljubita se večno" ali kakšna druga želja mladoporočencema.

In vse to se dela med samim žurom. Aja, naj omenim še enkrat, da pri tem in samem okraševanju klwne sodelujejo zgolj in samo (no, vsaj naj bi) samo lejdih punce in fantje.

Postavljanje klwne gre po naslednjem postopku:
  • nabiranje smrečja in dveh enakovisokih in slokih smrek
  • postavljanje mlajev in deske
  • kraja rož po sosednjih vaseh
  • okraševanje klwne
Prvi del se že razložila. Fantje s trktorjem se ospravijo v gozd in podrejo dve smreki, kjer naberejo še nekaj smrečja, vse je legalno in ima tudi gozdar prste vmes :P Vmes seveda tudi degustirajo žlahtno kapljico, ki je v naši dolini ne primankuje.

Zvečer se začne drugi del. Smreki se pripravi, prav tako se že pred tem napravi tudi desko in napis na njej. Kasneje fantje postavijo klwno. Dekleta pa v temčasu pripravijo okrasje. No, to ne drži popolnoma - tudi fantje pomagajo okraševati z krajo rož v sosednjih vaseh. Meni osebno je ta del najbolj zanimiv, saj je pol adrenalina. Gre se za to, da dobiš primerne cvetlice, ki jih kradeš ljudem izpred hiš, pri tem moraš seveda paziti na to, da te ne dobijo v roke, ali še huje - te dobi njihov pes. :)
no, še nikoli ni bilo zares panike s tem... pridi in poskusi. :)

Okraševanje: naredi se dolge kite iz smrečjih vejic in se jih ovije okoli mlajev... no, to je ena izmed možnosti. Kako točno se mlaj okrasi je odvisno od glavne okraševalke.
Uporabi se seveda narobutane (nakradene) rože.
Navadno se okrasi tudi tablo in pod njo obesi dve rinki iz smrečja, vendar obstajajo različne variacije - košara s šopkom rož ipd. ampak, kot pravim rinki sta najpogostejši in del tradicije.

Tako je klwna postavljena in okrašena. Po tem se s ženinove klwne odpravijo kupovat nevesto na njen dom. Fantje iz njene vasi /ulice postavijo barikade in tako preprečijo ženinu pohod do neveste.

Začnejo se pogajanja. Koliko je nevesta vredna? Koliko je ženin pripravljen plačati zanjo?

Poleg tega mora ženin že takrat pokazati določene spretnosti in tako dokazati, da je neveste vreden. Naloge navadno niso pretežke, saj so vsi udeleženi (ali vsaj večina) že tako vinjeni, da... no, najbrž mi ni potrebno posebej razlagati.

Ko je cena za nevesto spogajana, se nevesta pokaže in pozdravi ženina. Vse šege so tako dopolnjene in počasi se odpravi vsak na svoj dom. No, okrog šestih sedmih zjutraj pa že.

Povsod pa se ne gredo kuovanje neveste. Nekje na Krasu - tako so vsaj rekli- fantje ne kupujejo neveste, temveč se morajo ženinovi prijatelji prikrasti k nevesti domov in ji ukrasti čevelj.
Seveda tukaj velja edino pravo pravilo: VSAKA VAS IMA SVOJ GLAS. Ne samo v narečjih, temveč tudi v navadah okrog takih priložnosti.

Ste se vprašali kam smo poslali šrango?
Nikamor. Preizkusi in izpraševanja čakajo nevesto in ženina tudi na dan poroke. Vendar o njih ne bom, ker tukej ne gre več za klwno. :)

Vas zanima kaj več? Se vam zdi opis suhoparen? Pridite na kakšno klwno in bomo zgodbo zalili z žlahtno kapljico in osebnimi občutji...