petek, 11. september 2009

Agencija

Tretji dan v Ouarzazatu sva se odpravili na avtobusno postajo v upanju na enodnevni izlet proti Ait BenHaourju al nejki tazga... pogledat nek hud kasbah.
Preucili sva moznosti, ugotovili, da lahko uporabiva samo grand taxi... cena je bila hudu zasoljena, zato sva se odpravili proti centru. Privoscili sva si uro interneta in kuminasto kosilo. Po kosilu sva se odlocili, da je skrajni cas da preuciva moznosti za pohod po puscavi. Najina zazeljena destinacija je bila Merzuga, saj naj bi bile tam pescene sipine visje in lepse.

V prvi agenciji sva se zadrzali kaksno uro. Gospod nam je pokazal pot, povedal kaj vse bi na tridnevnem izltu videli. Sevda sva vprasali glavno:"hau mach?" videti je bilo, da razmislja. To ni Slovenija, kjer je aranzma vedno enako drag. Ne v Maroku se ceno postavlja za vsakega posebej. Midve sva dobili ceno, ki sva jo zeleli. Vec ne bi dali. ampak morava se narediti malo hard to get.... pogledava se po drugih agencijah. Smenta. Vsaka cena, ki so jo postavili je bila visja. Neki tip je bil celo zelo nesramen in nam aje dopovedoval da je Merzuga brezveze, da to ni puscava ipd... kar nekaj. Marocani pac ne znajo dobro prenesti zelo kratke besedice: "LA" "ne" "no" "nein" ipd.

Koncno ponizno prideva nazaj v prvo agencijo. Pozdraviva in se zacneva hecati na iznajdbi prejsnjega obiska... samo ta agencija nam je ponudila jahanje na JETcamels. Grzdimo na tem: Marjeta bo imela v Merzugi solo za mlade nomade, jaz pa bom v Ouarzazatu pomagala pri delu na agenciji (studiram pac informatiko nje...).

Povabilo na zajtrk seveda sprejmeva. Vmes na hitro skociva do SUPERMARKETA (prou notr se je dalo stopiti in nakupovalne kosarice imajo). Se do hotela. Na poti opazujeva nekega ... no naj bi bil marocan najbrz ampak ne zgleda. Ze sva skoraj stopili v hotel, ko naju pogleda... seveda pomaham (lokalne kurbe stajl :p) in zaklepetamo se za kakih 15min. Sprejmeva povabilo na pijaco ob desetih in spokava nazaj v center...zajtrk z agency guy.

Zajtrk je bil zanimiv. Sedele sva v sobi z vsemi moskimi druzine (razen enim), zenske pa v svoji sobi. Najbolj sva bile navdusene nad dejstvom, da nama ni bilo treba jesti harire :) datlji so bili najboljsi!

Da sva prisli do cafica, kjer sva bili zmenjeni za pijaco... pot je bila zelo mokra. Ouarzazat se steje za vrata v Saharo. Torej sva bili v puscavi in padal je dez! Fanta s katerimi sva se dobili sta bila zabavna in nic kaj tipicna marocana ( glede nekaterih reci). K sebi sta naju povabila, ker je bilo zunaj res mrzlo (dez in veter) in sicer z namenom da si pogledamo Ice Age 3. Potem pa tega filma nista dobila... sej nje...XD gledali smo enega drugega... nekaj po resnicni zgodbi... to sta torej "not marocan guy" in "hi bilivs in tru storis"

Vrnitev v hotel je prinesla novo popestritev dneva. Marjeta je imela spet zelo bliznja srecanja s svojim nevectakozelonajboljsimprijateljem. Ampak na sreco se je stanje do jutra stabiliziralo, zato sva se odpravili v center, kjer naju je ze cakal nas KATKAT (4WD) in voznik. Pobrali smo se italjanski par (ja italjana sta bla in par sta bla... je lahko se hujse?). Je lahko... tadva sta znala anglesko in tudi nekaj francoscine.

Izlt smo naredili nekako tako: Ouarzazate - Draa Valey - Risani - Merzuga- pescena puscava - Todra Gorge -Dades gorge - Valey of roses - Ouarzazate.
Priblizno 800km.

Draa Valey je bila zame rahlo razocaranje. Nisem videla toliko kasbahov, kot sem jih pricakovala. Me je pa definitivno presenetil pogled na palmeries. Nisem si mislila, da so lahko doline v puscavi tako zelo zelene.

Puscava. Ko smo prispeli do hotela: start jetcamels v puscavo, smo bili vsi stirje najbolj preseneceni. Pescene sipine pricakujes... slikce si ze videl, dosti slikc. Ampak da se zacnejo tako rekoc iz nicecar, kot da bi odrezal in rekel: " tukaj bodo sipine" ne tega pac res ne pricajes.