sobota, 5. september 2009

lokalne kurbe in drek

Kot sem ze povedala Taroudannt ni kraj kjer se popotnik ustavi za vec kot ... 15minut... majhno mestece, kjer prevladuje sopara in obcutek utesnjenosti. Temu primerna je tudi cena: 20MD na noc in seveda Tofik in Otman. Super berbera (nej mi noben nec ne rece cez berbere... ze lani sva jih zelo cenili, letos pa...). Super smo se imeli. Zaradi niju sva spoznali tudi enega marocana, ki govori s posebni ... angleskim naglasom; maroskega pa ne zna. KAr je pomembno za nadaljno zgodbo je zgolj to... povedal nam je da se v Maroku po devetih zvecer sprehajajo le kurbe.
Naslednji dan sva koncno zapustile tisti morec kraj. Pot je bila zanimiva. Prvic sva se peljali z minibusom. Nato prestopili v grand taxi in se popeljali do.... tretjega kraja na T... Tazenakht. Imeli sva na izbiro: pocakati dve uri, da se vozniki taxijev najedo in naju popeljejo do Ouarzazata ali pa preprosto stopiva do hotela in se naspiva... Glede na Marjetine potrebe po druzenju s svojim najboljsim prijateljem (WC) sva se odlocili za drugo vajrjanto.
Rahlo izmuceni zaradi celodnevnega potovanja sva se po stopnicah v drugho nadstropje premikali z nadsvetlobno hitrostjo treh stopnic na minuto. Soba, ki so nama jo pokazali je bila.. velik oddih v primerjavi s prejsnjo. Stene so bile pobarvane v domacno modro barvo. Lesene postelje pa so kar vabile nanje. Dobile sva tudi svoj WC in tus s toplo vodo... kaj vec lahko prosis po treh dneh potenja v smrdljivi hotelski sobi, ki ni imela niti pravega okna.
Po kratkem pocitku, ki je trajal priblizno stiri ure, sva se odlocili za pohod po mestu. Pisala se je deseta zvecer. Mestece ima v bistvu eno samo cesto ob kateri so postavljene zgradbe. Bistvo ceste je v tem, da se tu ostavljajo grand taxiji in avtobusi.
Ampak glavni trg je bil zabaven. Obe sva bili po evropskem mnenju obleceni cisto prevec za temperaturo zraka/ dolge hlace in majici s kratkimi rokavi. Pa vseeno so se ljudje obnasali kot da sva kurbi... jah... zanimivo je hoditi po ulici, pozdravljati ljudi ( ok, tega se tle pac navadis) in prejemati komplimente od treh tipov, ki hodijo po cesti objeti, kot bi se nasi vrli slovenski fantje objeli le ce bi bili na antarkti in bi bilo zunaj vsaj minus petdeset.
Seveda sva se ze dosti nasmejale na ta racun...
Naslednji dan naju je grand taxi odpeljal naproti novim dogodivscinam v "vrata Sahara" Ouarzazat. Marjeta je zaradi nenehnih probemov s prebavo pocivala v sobi, ko sem se sama odpravila proti Atlas cinema studios... ampak to je zgodba za naslendjo uro interneta.... je pa zelo zanimiva in :)