nedelja, 4. maj 2008

lahko ljudje živijo v Vipavskem križu?

Je vprašanje smešno?

Morda je pa res - meni je vsekakor bilo. Ko te to vpraša dekle, vajeno širokih Ljubljanskih ulic, ti najprej ni nič jasno. Ker pa je bilo vprašanje zastavljeno med sprehodom po omenjenem kraju, sem imela možnost takojšnjega ogleda situacije. Strinjati se moram, da vprašanje ni tako napčno, ampak si pa tudi čist predstavljam, da bi živela tam, ker mi je bil kraj že od nekdaj zelo všeč...

Ozke ulice, so pa vseeno ozke ulice ... in kako se lahko ljudje z avtomobili vozijo skoznje, pa čeprav so komaj širše od poldrugega metra? Preprosto - človek je zelo prilagodljiva žival. To je v bistvu najboljši odgovor.

Vsekakor priporočam ogled Vipavskega križa vsakemu, ki ga ulice v Piranu ali Rovinju ne pustijo hladnega - ali pa shladijo v poletni vročini. Poleg Vipavskega križa je zaželjen tudi ogled Goč, o katerh sem tudi že govorila. Poleg slavno ozkih uličic in naduličnih prehodov med hišami so slavni tudi po dobram vinu in vsesplošni prijaznosti.

Se sprašuješ čemú taka reklama? no, Slovenci smo pač taki, da radi hodimo v tujino, ko pa nas tujci povprašajo po znamenitostih, ki so vredne ogleda se po Bledu stvar nekako zaštopa... Vsak lahko prispeva k boljši prepoznavnosti Slovenije in njenih brezštevilnih naravnih in kulturnih zakladov - zakaj vam torej ne bi predlagala svojih najljubših krajev, ki jih v uradnih vodilih po Sloveniji skoraj ni zasledit - kot z žalostjo opažam.

Če rabite voden ogled, se z veseljem dogovorimo, magari z iskanjem skritega zaklada. :)