sobota, 24. maj 2008

Čudesa človeštva

Danes sem imela zanimiv pogovor o tem kako čudni smo ljudje. O natančni temi ne bom razglabljala, ampak vseeno. Poleg tega pogovora, pa sem se za fax lotila pisati analizo Fine gospe.

Nanizanko najbrž poznate. Gre se za žensko Hycinth Bucket - izgovori se 'Bouquet' - ki se na vse pretege trudi, da bi vzdrževala vtis. Tako tudi originalen naslov: Keeping up appearences. In zakaj je tako smešno? MA tako... a ni grozno kako se ljudje trudimo, da bi ljudje o nas dobro govorili in še boljše mislili?

Kako se na vse pretege ne držimo pregovora Za lepoto je vredno potrpeti. Namesto, da bi kdaj kaj naredili zase in ne zgolj za IZGLED?

A nismo čudni? Podpiramo ljudi (dekleta), ki skrbijo za svojo (ne)samozavest kažejo s pretirano skrbjo za zunanji izgled in hujšajo v skrajnosti in se zmrdujemo nad tistimi, ki jim je samozavest pade in si jo hočejo nekoliko zvišati s čokolado - zadnjo. Gre se zato, da je družba ustvarila pojem vitke ženske, ki le-te uči, da se morajo podrejati in samodisciplinirati za moške - ja samo zato... to da se ženska liči zase je v 99% popoln pesek v očeh.

Smejemo (in na tihem damo prav) človeku, ki toži podjetje, ki proizvaja likalnike, ker v navodila za uporabo ni zapisalo, da se ne sme likati oblek, ki jih imamo oblečene... po drugi strani pa se zmrdujemo na tem, da se hočeta dva, ki se imata zelo rada poročiti... še posebej če gre za dva moška ali dve ženski... In zakaj že gledamo Evrovizijo, kjer se zapravi par tisoč evrov za pirotehnike!!!! in kasneje državo obtožujemo, kako zapravlja in jo sploh krivimo za vse dražje življenske potrebščine? Ko pa HOČEMO gledati Evrovizijo - kar stoji za parado kvazi evropskih predstavnikov po odru in metanje ogromne količine denarja čez ramo. Zakaj ni raje kakšna štipendija več, ali pa morda subvencija za kmete? Zakaj? Kruha in iger dragi moji, kruha in iger...

Ja, dobro vprašanje -ZAKAJ?